Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), uzun süredir alt yapı hazırlıklarını sürdürdüğü, yeni bir faaliyet başlatmış bulunmaktadır. TOHAV bünyesinde, vakıf senedinin ilgili hükümlerine göre, ‘TOHAV Avrupa Birliği Enstitüsü’ kurulmuştur.
Avrupa Konseyi 17 Aralık Brüksel Zirvesinde Türkiye hakkında şu belirlemeleri yapmıştır.
‘Siyasi reform süreci, bu sürecin dönülmezliğinin temin edilmesi ve tam, etkili ve kapsamlı uygulamanın sağlanması için, özellikle temel özgürlükler ve insan haklarına saygı gösterilmesi kapsamında, Komisyon tarafından yakın bir şekilde izlenmeye devam edilecektir. Komisyon bu bağlamda işkence ve kötü muameleye sıfır-hoşgörü politikası da dahil olmak üzere, 2004 yılı raporunda altı çizilen hususlar ve tavsiyeler temelinde, Konsey tarafından düzenli rapor vermeye davet edilmiştir. Avrupa Birliği siyasi reform sürecine ilişkin kaydedilen aşamayı, Katılım Ortaklığı Belgesi’nde belirlenmiş olan öncelikler temelinde yakından izlemeye devam edecektir.
Bu değerlendirmenin yanında 3 Ekim’de başlatılan AB müzakere süreci; Türkiye’nin Kopenhag Siyasi Kriterlerine uyumunu, bu sürece ilişkin yapılan tüm düzenleme ve uygulamaları sürekli ve sistemli olarak gözden geçirecek, kurumsal ve sürekli bir sivil toplum performansına ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Ayrıca, AB mevzuatının kamuoyunda bilinmemesi ve önyargıların olması, AB mevzuatının kamuoyuna aktarılması, tanıtılması için böylesi bir kurumun varlığını gerekli kılmaktadır.
TOHAV AB Enstitüsü, Türkiye’de demokratik bir hukuk sisteminin oluşturulması ve geliştirilmesi için, Avrupa Birliği Hukuku’nun araştırılması, öğretilmesi ve Türkiye’nin AB tam üyelik sürecinde başta Kopenhag Siyasi Kriterleri olmak üzere, AB kurumları ve normlarının iç hukukta kalıcılaşması ve kurumlaşmasına katkı sunmak amacıyla kurulmuştur.
Enstitü, bu amaçla yoğun bir çalışma programına sahiptir. AB Hukuku’nun ve uygulamalarının tüm yönleriyle öğrenilmesine yönelik şu faaliyetleri gerçekleştirecektir:
Enstitü, çalışmalarının sonuçlarının açığa çıkmasıyla birlikte etki alanını genişletmeyi ve Türkiye’de çağdaş, demokratik bir toplumun oluşması sürecine katkı bulunmayı hedeflemektedir.